Kommentarer slået fra

Jeg var lige i Viborg for at holde et foredrag om bæredygtigt netværk og kommunikation for netværket Erhvervskinder i Viborg. Blev hyret til det for over et år siden via websitet her. Erhvervskvinderne i Viborg har haft temaet ‘Bæredygtighed’ for alle deres arrangementer i 2013 og så fik jeg lov at slutte af med mit ondspark om bæredygtighed i netværk, kommunikation  og relationer. I mit univers er det forudsætningen for alt. Altså,  hvordan vi taler sammen på ‘Tankernes Legeplads’ i processer og fællesskaber. Skrev det her på vej i toget:

Bæredygtighed – hvad er det? Vi kobler det ofte til grøn tænkning, for at være gode ved vores planet og spare på ressourcerne.

Jeg kunne godt tænke mig at kigge på begrebet ’bæredygtighed’ og folde det ud. Jeg vil også koble det på kommunikation og relationer.

Det første jeg kommer til at tænke på er en taske, fordi en taske bærer noget – den skal sgu’ da bare være bæredygtig. Altså holdbar, solid, robust. En god solid taske, er også fremtidssikret, forstået på den måde, at den holder længe. Det kan da godt være, at den ikke lige matcher tidens hotteste trend om 5 år, men den opfylder sit formål; at kunne bære og rumme.

Min bæredygtige røde pythontaske fra Carlend CPH, der fulgte med heltindeprisen 2008

Nu har vi to begreber i Bæredygtighed; robusthed og fremtidssikring.

Alt er proces og processer er uforudsigelige – lige meget hvor meget vi planlægger og kalkulerer. Der vil altid være noget, vi ikke har tænkt, noget uforudset. Spørgsmålet er så; skal dette uforudsete, der lige kom ind fra højre have lov at sætte tingene i stå – spærre på den videre vej mod målet? Eller skynder vi os at stikke hovederne sammen og tage bestik af både det nye samt det, vi egentlig havde aftalt. Der giver anledning til en god samtale om, hvad der evt skal justeres, for at komme videre i processen; det kan være alt fra en lille detalje til selve målet, der skal rettes til.

Robustheden og fremtidssikringen – bæredygtigheden i kommunikationen og relationerne er baseret på erkendelsen af, at tingene forandrer sig – udvikler sig og, at vi må følge med ved at tale sammen om, hvad der sker og hvor vi vil hen, som situationen ser ud nu.

Don’t be afraid; det kan kun gå godt, når vi er på forkant. Det går først galt, hvis vi fortier noget eller stikker hovedet i busken og holder fast i noget, der ikke duer.

Redskaberne: Nysgerrighed og en masse gode åbne spørgsmål, der giver anledning til at vende og dreje tingene, så det er den bedste løsning, vi finder frem til.


 

 

© 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet.dk

Telefon: 22 32 54 43 | Mail: samtaleakademiet@gmail.com | Esterhøjvej 16 | 4550 Asnæs

Comments are closed.